Kuru temizlemeye ihtiyaç duymamış kimse yoktur. Yinede çoğumuz kuru temizlemenin ne olduğunu tam anlamıyla bilmeyiz.
Kuru temizleme, temizlik süresinde su yerine solvent kullanımına verilen isimdir. Solvent hiç su içermediği için KURU TEMİZLEME adını almıştır.
Kuru Temizlemenin Keşfi
Kuru temizlemenin keşfinin gaz lambasının lekeli masa örtüsüne dökülmesi ile ortaya çıktığı söylenir. Yanıcı petrol çeşidi leke üzerine dökülür. Yanıcının döküldüğü yerdeki leke çıkar. Güncel kuru temizleme 1800’lü yılların ortasına rastlar. Orijinal solventler nafta, gaz, benzin ve diğerleridir.
Yakın bir geçmişe kadar kuru temizlemecilik
Eski teknoloji ve tekniklerle çalışanın ustalık ve becerisine dayalı kalite standardı, müşteriyi tatmin etmekten uzak, hizmet süresinin ise uzun olduğu gelişmeye kapalı bir iş dalıydı. 2000’li yılların başlarında mesleki açıdan gelişememiş kuru temizlemeciler siz değerli müşterilerimizin de dikkatini çekmiştir. Ancak tüketici beklentilerinin baş döndürücü hızlarla değiştiği bu yıllarda eski teknikle çalışan kuru temizlemelerin gelen talepleri karşılayabilmesi mümkün değildir.
Firmamız; günümüz kuru temizleyicilik anlayışının teknik ve teknolojik olarak sizlerle paylaşmanın onurunu yaşıyor. Kendisine duyulan güvenin bilincinde olan firmamız başarıya giden yolda sağlam temeller atmaya devam edecektir.
Kuru temizlemenin şimdiki zamanı
Şimdiki petrol solventi standartlaştırılmış ve bu proto çeşitleri daha güvenli olarak geliştirilmiştir. 1930’larda perkotilen yanıcı olmayan bir solvent geliştirilmiş ve flarakarbon 1970’lerde tanıtılmıştır. 1980’de daha yeni bir solvent olan 111 trkoleneten tanıtılmıştır. Bütün solventler değişik kimyasal karaktere sahiptir. Kuru temizleme zamanı, önden yüklemeli temizleme makinalarına benzemesine rağmen onlardan biraz daha büyük bir makina olarak yerini aldı. Kuru temizleme makinası operasyonu bununla beraber farklı sayıda önemli aşamalardır. Solvent su yerine kullanıldığından beri dışarı atamadı ve normal çamaşır makinaları gibi kirli suyu dışarı atmaz, solvent filtrelerinden solvent olarak geri döndürülerek pislikten çıkarılır ve sonra yıkama evresinde temiz solvent olarak geri döndürülür. İlaveten çoğu kuru temizlemeci solventleri kendi geliştirdikleri şekillerde daha verimli kullanma yollarını bulmuşlardır.
Kuru temizleme, suyla temizlemeden ayrı avantajlara sahiptir
Her iki solvent ve su kumaşı ıslatır, fakat su fiberleri gevşetir. Bu gevşetme hareketi elbiselerde çekmeye ve solmaya yol açar. Kuru temizleme solventleri yapışmış yağlı veya greslerin çıkarılmasında üstündür. Tabii ki sulu temizlik fabrika dikkatinin önemli bir parçasıdır. Sulu temizlemede hazırca çıkan bir çok lekeler var ve bir çok kuru temizlemeci bu görevler için özel ekipmanlar bulunduruyor.